De Rijke 11
Optimalisatie / uitbreiding WKO Koppert Cress

Projectinfo

Klant

Koppert Cress

Categorie

Duurzame energie

Locatie

Monster

De Rijke 11
De Rijke 29

Projectbeschrijving

What you see, is what you get

Innovatie en Duurzaamheid: Het Groene Hart van Koppert Cress

Bij Koppert Cress, gevestigd in het hart van het Westland, is innovatie een sleutelwoord dat hand in hand gaat met duurzaamheid. Hier, te midden van de groene velden, waar de vakkundige handen van tuinders zorgdragen voor de fijnste eetbare blaadjes en bloemetjes, ook wel 'cressen' genoemd, is Ronald Vreugdenhil sinds mei 2023 operationeel directeur. Ronald spreekt met trots over zijn werkplek: "Ik werk al sinds 2000 bij een van de leukste tuinders in het Westland."

Innovatie en duurzaamheid zijn geen loze kreten bij Koppert Cress; het zijn de fundamenten waarop het bedrijf bouwt. Dit komt tot uiting in de zorgvuldige besparingen op energie en water. Dertien jaar geleden heeft eigenaar Rob Baan, met een heldere visie op de toekomst, een kas opgezet met wat destijds gold als revolutionaire technologie, inclusief LED-verlichting, een warmtepomp en een Warmte Koude Opslag-systeem (WKO). Terwijl adviseurs zich toen afvroegen waarom hij deze stap zette, heeft de recente energiecrisis aangetoond dat Baan zijn tijd ver vooruit was. Het was een tijd van pionieren, waarbij ook 'leergeld' is betaald. Vandaag de dag komen andere tuinders naar Koppert Cress voor inzicht en inspiratie.

 De pioniersgeest van Leo de Rijke in duurzame tuinbouw

In deze zoektocht naar verduurzaming is Leo de Rijke een bekend gezicht geworden. Leo, die zijn expertise heeft opgebouwd bij onder andere Certhon, een toonaangevend installatiebedrijf in de glastuinbouw, heeft samen met Koppert Cress gewerkt aan de ontwikkeling van hun geavanceerde systemen. Na enige tijd besloot Leo voor zichzelf te beginnen, en het was voor Koppert Cress een logische stap om hem in te huren voor opeenvolgende projecten.

Met het beantwoorden van twee specifieke vragen heeft Leo zijn kracht bewezen. Het berekenen van de capaciteit voor een koude-tank om te koelen in de zomer, en het evalueren van het duurzame energiesysteem om te zien waar nog winst te behalen viel. Zijn jarenlange ervaring met diverse systemen en zijn vermogen om complexe theorieën naar praktische oplossingen te vertalen, maakt hem uniek. Leo staat bekend om zijn no-nonsense aanpak; hij biedt duidelijkheid zonder omwegen.

In de komende periode zal ook met De Rijke Techniek worden samengewerkt voor de verdere uitbreiding en toepassing van het gebruik van aardwarmte. Ook de aanstaande nieuwbouw is een voorbeeld van de voortdurende ontwikkelingen bij Koppert Cress waarbij Leo betrokken zal worden. Met deze geplande nieuwbouw streven zij naar een continu optimaliseringsproces. Dit jaar zijn al significante stappen gezet, met name in het doorrekenen van de energiehuishouding.

Leo de Rijke is de belichaming van de uitspraak: "What you see is what you get." Een vakman die diep betrokken is bij zijn werk. Mede door hem draagt ons bedrijf bij aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

© De Rijke Technisch advies en ontwerp